domingo, 30 de octubre de 2011

Criptografia.

Fa dues semanes vam començar a fer un treball, el nostre tracta de la criptografia ( Sandra Gutierrez, Toni Aguirre i jo, Lucia Torraleja) Ens hem repartit el treball per èpoques.


Un criptograma es un missatge cifrat, el qual el seu significat resulta inteligible fins que es descifrat. El cifrat més utilitzat és el cifrat per substitució, el qual cada lletra és remplaçada per una diferent.


Les seues funcions.
La criptografia s'utilitza per ocultar missatges i per protegir informació.


Per a que serveix?
Els èssers humans han sentit la necesitat d'amagar informació abans que existeran les calculadores i els equips informàtics i per aixó van començar a utilitzar la criptografia.


En les primeres civilizacions van desarrollar técniques per enviar missatges durant les campanyes militars, de forma que si el soldat era enviat amb la informació que portava no el pillaren.
El primer métode de criptografia va ser al segle V a.C, "Escítala", un métode de trasposició bassat en un cilindre que servia com una clau la qual s'enrotllava el missatge per poder cifrar i descifrar. El segon criptosistema va ser un sistema de sustitució bassat en la posició de les lletres en una taula. També els romans utilitzaron sistemes de sustitució,actualment conegut com César, perque Julio César el va utilitzar en les seues campanyes.En 1465 es va inventar un nou sistema de sustitució polialfabética que va suposar un gran avanç de l'época.
 Durant els segles XVII, XVIII i XIX, l'interés dels monarques per la criptografia va ser notable. Les tropes de Felip II  van emplear durant molt temps una cifra amb un abecedari de més de 500 símbols.
Durant la Primera Guerra Mundial, els Alemanys van usar el cifrat ADFGVX. Aquest métode de cifrat és paregut a la del tauler d'escacs Polibio. Consistia en una matriu de 6 x 6 utilizat per substituir qualsevol lletra de l'abecedari i els números 0 a 9 amb un par de lletres que consisteix de A, D, F, G, V, o X.
Al segle XX la història de la criptografia torna a experimentar importants avanços: La Primera Guerra i la Segona Guerra Mundial. A partir del segle XX, la criptografia usa una nova herramenta que permitix conseguir mijors i més segures cifres: la màquina alemana Enigma: una màquina de rotors que automatitzava els càlculs que era necesari realizar per les operacions de cifrat i descifrat de missatges. Per vencer l'ingeni alemany, va ser necesari el concurs dels mijors matemátics de l'época i un gran esforç.

* Aquesta informació esta treta de la wikipedia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario